Voorganger in vrijzinnig perspectief

Het lijkt op een kerkdienst, maar dan anders. Gedachten en gedichten, verhalen en verbeelding, stilte en muziek maken de dienst uit.

Esseldien foto landelijke websiteZomaar twee zinnen die ik soms gebruik om iemand uit te leggen hoe een kerkdienst bij de Vrijzinnigen Velp eruit ziet. Het woord kerkdienst roept namelijk van alles op. Je denkt waarschijnlijk al snel aan verveling, onbegrijpelijke taal en saaie orgelmuziek. Niet aan iets waar je op zondagochtend voor je plezier naar toe gaat.
Maar bij de Vrijzinnigen Velp is dat anders.

Mag ik mij even voorstellen? Mijn naam is Esseldien Wennink. Ik heb theologie en levensbeschouwing gestudeerd in Amsterdam en Bilthoven. Daarna heb ik een lesbevoegdheid voor het vak godsdienst gehaald in Ede.
Ik heb jarenlange ervaring opgedaan als geestelijk verzorger in een ziekenhuis, een verpleeghuis en twee woongroepen voor dementerenden. Daarnaast ben ik trotse moeder van een tweeling van 22.


reis door je innerlijk
Sinds februari 2015 ben ik voorganger van de Vrijzinnigen Velp. Ik verzorg de kerkdiensten op de eerste zondag van de maand en met Kerstmis, Pasen en Pinksteren. Voor mij geldt: Als je tijdens een dienst niets ervaart, dan is het niks.
Het woord ervaren bestaat uit twee delen: het voorvoegsel er en het werkwoord varen. ‘Er’ betekent oorspronkelijk ‘door’ en ‘varen’ komt van het werkwoord ‘reizen’. Er doorheen reizen dus. Mijn streven is dat een kerkdienst een reis door je innerlijk is. Dat het iets met je doet, dat het je raakt, op welke manier dan ook, ook al is het maar voor even.

 

variatie in vorm
Mijn doel is dat er tijdens een dienst voor iedereen iets te halen valt: inspiratie, bezinning, troost of bemoediging. Dat doe ik door te werken met herkenbare thema’s zoals genieten, doorgaan, spijt etc. Ik zoek daar een passende bijbeltekst bij om te kijken wat die ons in de huidige tijd nog te zeggen heeft. Daarnaast gebruik ik in elke dienst poëzie, kunst, verhalen (soms bijbelverhalen, maar bijvoorbeeld ook sprookjes of mythen) en verschillende soorten muziek, variërend van klassiek tot populair. En dat alles in begrijpelijke, hedendaagse taal. We zingen veel en graag, op goed zingbare en mooie melodieën met teksten die tot de verbeelding spreken. En er is in elke dienst ook stilte, om even tot jezelf te komen, om te bidden of te mediteren.

 

visie op vrijzinnigheid

Ik voel me aangesproken door het vrijzinnige gedachtegoed, omdat het mensen op het gebied van levensvragen vrijheid en ruimte biedt om hun eigen antwoorden te vinden. De vrijzinnigheid kent geen vaste waarheden. Het kenmerkt zich juist door het ontbreken daarvan. Er is niet zoiets als het rechte eind. Geloven is een persoonlijke beleving. We cirkelen rond een mysterie, een vermoeden waarover geen zekerheid verkregen kan worden.

 
Vrijzinnigheid houdt in dat je erkent dat mensen op hele verschillende manieren in het leven kunnen staan. De één gelooft niet in God, maar denkt wel dat er iets is, een ander heeft het gevoel onderdeel te zijn van een groter geheel en weer een ander leeft met een meer traditioneel godsbeeld.
We veroordelen elkaar niet en er is niemand die de waarheid in pacht heeft. We benaderen elkaar op een open en respectvolle manier en zijn bereid om daadwerkelijk naar de ander te luisteren en van elkaar te leren. Daarmee wordt geloven een dynamisch geheel dat gedurende een mensenleven verschillende vormen kan aannemen.

 

pastoraat
Wat het pastoraat betreft beschouw ik mezelf als reisgezelschap, ik loop een eindje met je mee. In tijd van ziekte, verlies, rampspoed en rouw blijf ik je nabij en zoeken we samen naar begaanbare wegen. Door mijn opleiding en ervaring en door goed naar je te luisteren, ontdekken we soms nieuwe gezichtspunten. Maar jij bepaalt uiteindelijk de route, want het gaat in de vrijzinnigheid altijd om jouw verhaal, jouw vragen en jouw (voorlopige) antwoorden. Ook in een pastoraal gesprek kan een gedicht of muziek soms helpend zijn en afhankelijk van jouw behoefte kunnen we samen bidden of een toepasselijk stuk uit de Bijbel lezen. De gesprekken zijn uiteraard altijd vertrouwelijk van aard en vallen onder mijn beroepsgeheim. Samen aandachtsvol in gesprek zijn is vrijwel altijd verlichtend.

 

samen onderweg
De vrijzinnigen in Velp bieden je de mogelijkheid om samen met anderen op spirituele, religieuze, filosofische,culturele en wetenschappelijke wijze zoekend onderweg te zijn. En niet alleen met kerkdiensten, maar ook tijdens lezingen, filmavonden, gespreksgroepen, cursussen of eigenzinnige zondagen.

De langste reis is de reis naar binnen, schreef Dag Hammerskjöld in zijn boek Merkstenen.
Ik nodig je uit om samen met ons op weg te gaan en ontmoet je graag bij de Vrijzinnigen Velp. Je bent van harte welkom.

Esseldien Wennink
Ik werk bij de Vrijzinnigen Velp op maandag en donderdag
Het telefonisch spreekuur is op maandagochtend tussen 9.00 en 10.00 uur.
Mijn telefoonnummer is: 06 53 85 22 42. Aarzel niet om bij geen gehoor de voicemail in te spreken, dan bel ik zo spoedig mogelijk terug.
Ik ben ook via email te bereiken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zie ook www.vrijzinnigen.nl/ Over ons /Voorganger in de schijnwerper