2018-12-16 Kerst in klank en beeld

foto Josée Claassen Deze bijzondere lezing gaat over de wijze waarop het Kerstfeest in de loop van de tijd verbeeld en verklankt is in West-Europa door beeldende kunstenaars en componisten.

In de lezing wordt ingegaan op vragen als: Vanaf wanneer zien we de geboorte van Christus verbeeld en hoe dan precies?

Wat veranderde er in de voorstelling in de loop van de eeuwen en hoe kwam dat? Waarom zijn de os en de ezel bijvoorbeeld altijd aanwezig op deze voorstellingen en hoe klinkt de muziek waarin zij bezongen worden? Waarom vieren we eigenlijk Kerst op 25 december en hoe vierden we dat afgelopen eeuwen? Josée vertelt over een spectaculaire ontdekking van oude instrumenten en hoe engelen daarop musiceren en welk Kerstlied geroofd werd uit een koninklijke bibliotheek in opdracht van een hooggeplaatst persoon. Tijdens deze lezing ontdekken we waarschijnlijk ook een aantal nieuwe aspecten van het kerstfeest, waardoor we nog meer kunnen genieten van de kunst en muziek die over het kerstfeest gemaakt is.

Josée Claasen is kunsthistorica en liefhebber van klassieke muziek. Tijdens en na haar opleiding in Leiden gaf zij daar als gastdocent colleges cultuurhistorie. https://imagomusica.nl